В момента се извършва ъпгрейд на системата за SMS разплащания. Моля, не поръчвайте теми, които се плащат със SMS. Изпратеният от Вас SMS може да бъде таксуван, но няма да можете да изтеглите темата.

Съжаляваме за неудобството.

Новини > Образование > България заделя най-малко пари за образование в ЕС
България заделя най-малко пари за образование в ЕС
Четвъртък, 09 Май 2013 12:04

Източник: Actualno.com

България е заделяла най-малко пари за образование сред държавите членки на ЕС през 2011 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат, предаде БГНЕС.

Страната ни е отделила само 3,6% от БВП за образование, като най-висок е делът на средното образование с 1,78%. През 2011 г. общите разходи на държавите членки на ЕС са възлизали на 49,1% от БВП, от които 5,3% са били заделени за образование. Това се равнява общо на 347 милиарда евро. Най-много средства са били заделени за средно образование - 2,0% от БВП, а за предначално и начално образование - 1,7% от БВП.

Като съотношение с БВП най-много средства за образование през 2011 г. са заделили Исландия (7,9% от БВП), Дания (7,8% от БВП) и Кипър (7,2% от БВП). Образованието е имало най-голяма тежест в държавните разходи в Естония (16,9% от общите разходи), следвана от Исландия с 16,7%. В дъното след България се нареждат Словакия с 4,0% от БВП, Гърция и Румъния с 4,1% от БВП. В Германия и Италия държавните разходи за образование също са били под средното равнище, сочат данните на Евростат.
 

 
© 2024 referati.com